BIDESKINNER – SLIP AF MED HOVEDPINE & TANDSLID

Oplever du smerter eller har ondt i musklerne omkring halsen, nakke og kæber, spændingshovedpine, ømme tænder, knasen eller knæk fra kæbeleddene?

Så kan det stamme fra et forkert bid eller problemer i kæbeleddet. Slidgigt kan også være årsagen.

Et skævt bid eller uheldige tandkontakter kan forstyrre biddet med hovedpine til følge. Samspillet mellem tænder, kæber, tyggemuskler og kæbeled er nøgleordet her: Hvor der er ubalance, kan det skabe store problemer. Nogle skærer eksempelvis tænder i søvne,  typisk i stressede perioder, helt uden at være bevidste om det. Det kan slide hårdt på tænderne og medføre et kraftigt tandslid, som på sigt skaber både kosmetiske og funktionelle problemer.

Bruxisme er den korrekte betegnelse for tænderskæren.

HVORFOR SKÆRER MAN TÆNDER?

Det er ikke præcist dokumenteret, hvorfor man skærer tænder, men det menes, at det kan være relateret til søvnproblemer. Ligeledes mener man også, at bruxisme skyldes, at der er forskel på, hvor tænderne rent faktisk bidder sammen, og hvor tyggemusklerne mener, at biddet bør være.

Et skævt bid eller uheldige tandkontakter kan også forstyrre biddet med hovedpine og ømhed i tænderne til følge. Samspillet mellem tænder, kæber, tyggemuskler og kæbeled er nøgleordet her: Hvor der er ubalance, kan det skabe store problemer.

Nogle skærer eksempelvis tænder om natten, typisk i stressede perioder, helt uden at være bevidste om det. Det kan slide hårdt på tænderne og medføre et kraftigt tandslid, som på sigt skaber både kosmetiske og funktionelle problemer. Desuden kan din partner være voldsom generet af lydene fra din tænderskæren.

Et skævt bid eller uheldige tandkontakter kan også forstyrre biddet med hovedpine og ømhed i tænderne til følge. Samspillet mellem tænder, kæber, tyggemuskler og kæbeled er nøgleordet her: Hvor der er ubalance, kan det skabe store problemer.

Nogle mennesker laver tandpres. Det kan ske både i søvnen om natten og typisk om dagen ved stor koncentration eller frustration.

Hovedpine og tyggesmerter kan fjernes, hvis årsagen bare findes.

BEHANDLING MED BIDSKINNE

I mange tilfælde kan en let beslibning af uheldige tandkontakter løse problemet, men ofte må der en individuelt tilpasset bideskinne til.  Når du skærer tænder, slider du dine tænder. Det skal behandlingen modvirke. Dette kan som nævnt gøres ved hjælp af en bideskinne. Bideskinne kan være udført i hård akryl, som beskytter tænderne, når du sover. Denne type bideskinne kaldes en ”refleksfrigørende bidskinne” og betyder, at sammenbid undgås. Tænderne kan dermed frit bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På den måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og du undgår slid på tænderne. Samtidig lindres de øvrige symptomer efter få uger.

Hvis problemerne er omfattende, kan en tandregulering være nødvendig, hvis problemerne skal løses.

En bideskinne anvendes om natten. Den virker ved at aflaste tygge- og kæbemusklerne og mindsker dermed sammenbiddet mellem tænderne. Den forhindrer oftest ikke at skære tænder, men den forhindrer yderligere slitage på tænderne og hjælper kæbemusklerne til at slappe af.

Hvis dit problem er tandpres, er en blød bideskinne måske løsningen for dig. Den gør, at du ikke kan bide så hårdt sammen, men derimod “stå og fjedre lidt”, hvilket aflaster dit tandpres.

Hvis dit problem er slidgigt kan en skinne beskytte dit kæbeled og lindre smerter.

Bideskinnen tages ud om morgenen, og du vil måske opleve, at dit bid “ikke rigtig passer sammen”. Dette er ganske normalt og ændres efter et par minutter.

Bideskinnen rengøres bedst med en tandbørste og lidt sæbe eller opvaskemiddel. (Tandpasta ridser så misfarvning hurtigere opstår).

JA, EN BIDESKINNE KOSTER HOS TANDLÆGEN

LAD NU VÆRE MED AT FALDE FOR EN BILLIG LØSNING! En bideskinne koster hos os, fordi jeg har en akademisk uddannelse, som har lært mig at finde frem til netop den behandling, du har brug for.

Køber du en på nettet eller til at tilpasse hjemme, kan den indeholde farlige stoffer som BPA, PVC, Ftalater og Latex eller andet – og i værste fald ødelægge dit bid.

Tal med os. Vi ved, hvordan vi kan hjælpe dig!

Klinikken er i Odder, og vi hjælper patienter med bidfunktionsproblemer langvejsfra og selvfølgelig også fra Malling, Beder, Samsø og omegn.

tandlaege, bente canter, bidskinne
 
tandlaege, bente canter, bidskinne
 
tandlaege, bente canter, bidskinne

VIL DU VIDE MERE?

Du er altid velkommen til at ringe til klinikken på:

Akut hjælp
Bestil tid
Find vej
Kontakt os