BIDESKINNE – SLIP AF MED HOVEDPINE & TANDSLID

En bideskinne kan hjælpe, hvis du oplever kæbesmerter, har ondt i kæbeleddene eller smerter i  musklerne omkring halsen og nakke. Du kan også have spændingshovedpine og ømme tænder.

Så kan det stamme fra et forkert bid eller problemer i kæbeleddet. Slidgigt kan også være årsagen.

Et skævt bid eller uheldige tandkontakter kan forstyrre biddet med hovedpine til følge. Samspillet mellem tænder, kæber, tyggemuskler og kæbeled er nøgleordet her: Hvor der er ubalance, kan det skabe store problemer.

Nogle skærer eksempelvis tænder i søvne, typisk i stressede perioder, helt uden at være bevidste om det. Det kan slide hårdt på tænderne og medføre et kraftigt tandslid, som på sigt skaber både kosmetiske og funktionelle problemer.

Heldigvis kan skaderne udbedres, men det kan blive en omfattende og dyr behandling med porcelænsfacader eller muligvis plast. (Se foto i højre kolonne)

Bruxisme er den korrekte betegnelse for tænderskæren.

HVORFOR SKÆRER MAN TÆNDER?

Det er ikke præcist dokumenteret, hvorfor man skærer tænder, men det menes, at det kan være relateret til søvnproblemer.

Ligeledes mener man også, at bruxisme skyldes, at der er forskel på, hvor tænderne rent faktisk bidder sammen, og hvor tyggemusklerne mener, at biddet bør være.

Nogle mennesker laver tandpres. Det kan ske både i søvnen om natten og typisk om dagen ved stor koncentration eller frustration.

Hovedpine og tyggesmerter kan fjernes, hvis årsagen bare findes.

BEHANDLING MED BIDESKINNE

I mange tilfælde kan en let beslibning af uheldige tandkontakter løse problemet, men ofte må der en individuelt tilpasset bideskinne til. Når du skærer tænder, slider du dine tænder. Det skal behandlingen modvirke, dette kan som nævnt gøres ved hjælp af en bideskinne.

Bideskinne kan være udført i hård akryl, som beskytter tænderne, når du sover. Denne type bideskinne kaldes en ”refleksfrigørende bideskinne” og betyder, at sammenbid undgås. Tænderne kan dermed frit bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være.

På den måde kan tyggemusklerne slappe mere af, du undgår slid på tænderne og kæbesmerter. Samtidig lindres de øvrige symptomer efter få uger.

Hvis problemerne er omfattende, kan en tandregulering være nødvendig.

Hvis dit problem er tandpres, er en blød bideskinne måske løsningen for dig. Den gør, at du ikke kan bide så hårdt sammen, men derimod “står og fjedre lidt”, hvilket aflaster dit tandpres.

Hvis dit problem er slidgigt kan en skinne beskytte dit kæbeled og lindre smerter.

SÅDAN BRUGER DU EN BIDESKINNE

En bideskinne anvendes om natten. Den virker ved at aflaste tygge- og kæbemusklerne og mindsker dermed sammenbiddet mellem tænderne.

Den forhindrer oftest ikke at skære tænder, men den forhindrer yderligere slitage på tænderne, ondt i kæben og hjælper kæbemusklerne til at slappe af.

Bideskinnen tages ud om morgenen, og du vil måske opleve, at dit bid ikke rigtig “passer sammen”. Dette er ganske normalt og ændres efter et par minutter.

tandlaege, bente canter, bidskinne
 
tandlaege, bente canter, bidskinne
 
tandlaege, bente canter, bidskinne
 
bideskinne, resultat, tandlaege, odder, malling
 
bideskinne, tandlaege, rengoering, odder, malling
 

HVORDAN RENGØRES EN BIDESKINNE?

Bideskinnen rengøres bedst med en tandbørste og lidt håndsæbe – eller opvaskemiddel. Lad være med at bruge tandpasta – det ridser skinnen, så misfarvning hurtigere opstår.

HVAD KOSTER EN BIDESKINNE HOS TANDLÆGEN?

En bideskinne hos en tandlæge koster mere, fordi jeg har en akademisk uddannelse, som har lært mig at finde frem til netop den behandling, du har brug for.

Lad nu være med at falde for en billig løsning. Køber du en på nettet eller til at tilpasse hjemme, kan den indeholde farlige stoffer som BPA, PVC, Ftalater og Latex eller andet – og i værste fald ødelægge dit bid.

Tal med os. Vi ved, hvordan vi kan hjælpe dig.

Klinikken er beliggende i Odder. Vi hjælper patienter med bidfunktionsproblemer langvejsfra – selvfølgelig mest fra Odder, Malling, Beder, Samsø og omegn.

VIL DU VIDE MERE?

Du er altid velkommen til at ringe til klinikken på:

Akut hjælp
Bestil tid
Find vej
Kontakt os