PARADENTOSE ( PARADONTOSE ) – EN SNIGENDE SYGDOM

Paradentose, paradontose – eller parodontitis, som er den korrekte betegnelse, kaldes også de løse tænders sygdom. Det er en folkesygdom, som cirka 40% af befolkningen rammes af.

Det er tankevækkende, at kun ca 60 % af danske voksne regelmæssigt besøger tandlægen. For hvis infektionen opdages i tide, kan mange andre sygdomme undgås.

Lægevidenskaben har konstateret en sammenhæng mellem netop denne snigende kroniske infektion og andre sygdomme i kroppen: bl.a. hjerte/kar-sygdomme, diabetes, leddegigt, øvrige gigtsygdomme, psoriasis, alzheimers og mange andre almensygdomme.

Lidelsen starter som en almindelig tandkødsbetændelse med blødning fra tandkødet, – stoppes betændelsen ikke, breder den sig til knoglen, tænderne er fastgjort til, hvorved denne bliver opløst. Uden paradentosebehandling vil tænderne til sidst blive løse og falde ud. Undervejs i dette forløb bliver det svære at tygge sin mad, – få dårlig ånde – og helt sikkert en manglende lyst til at smile.

HVAD ER PARADENTOSE? OG HVORFOR FÅR MAN PARADENTOSE?

Parodontose skyldes en vedvarende betændelse i tandens støttevæv, herunder den knogle, som tanden sidder fast i. Betændelsen starter altid i tandkødet som tandkødsbetændelse, hvorfra den breder sig til knoglen. Man skal aldrig ignorere blødning fra tandkødet! Det kan blot skyldes et par dages dårlig hygiejne – men det kan også være et tegn på begyndende paradentose.

Hormonelle forandringer og stress kan dog også give øget risiko for tandkødsbetændelse. Sygdommen er også genetisk arvelig.

Både ved tandkødsbetændelse og parodontose er der tale om organismens reaktion på bakterier, som efterlades på tænderne og i tandkødslommerne under hygiejnen. Hvis tandkødslommerne er fordybede, kan du ikke selv få dem ud, men må få os til at rense dem ud professionelt – ofte hver 3. måned, for at tilstanden ikke forværres. Parodontose giver sjældent symptomer.

Din sundhed i munden er altafgørende. Sundhed i munden forebygger ALLE andre betændelsestilstande i kroppen. Du føler måske ikke, at du fejler noget? Men, hvis du f.eks. går rundt med en ubehandlet parodontose, kan det være afgørende for dit øvrige helbred.

HVORDAN HELBREDER MAN PARADENTOSE?

Paradontose er en meget lumsk sygdom, som oftest kommer gradvist. For det meste er paradentose symptomerne få, så man mærker slet ikke til sygdommen, før tænderne bliver løse, eller når hævelse eller tandpine opstår. Så kan det allerede være for sent at redde tanden.

Hvis paradontosen opdages og behandles i tide, er der gode chancer for, at den bliver stoppet, men den allerede mistede knogle kommer desværre aldrig tilbage.

Sygdommen skal hele tiden holdes under kontrol med hyppige tandlægebesøg samt en optimal hygiejne, ellers blusser parodontosen op igen, og knogletabet øges gradvist.

Ved paradontose har tanden mistet noget af sit fæste i knoglen, og tandkødslommerne vil altid være fordybede. Ved tandlægebesøgene renses tandsten og bakterier af på tænderne og i de fordybede tandkødslommer, og du vil blive vejledt med metoder til bedst mulig mundhygiejne.

Al forebyggelse sigter mod fjernelse af bakteriebelægninger på tænderne, som er årsag til betændelsen i tandkød og knogle. Forebyggelsen foregår derfor primært i forbindelse med den daglige mundhygiejne i hjemmet samt hyppige tandlægebesøg.

Men der er desværre stadig nogle, der aldrig får den bekæmpet og ender med en mund uden tænder.

RAMMER OFTE FOLK MIDT I 30’ERNE

Parodontose ses som regel kun hos voksne mennesker, idet den normalt ikke starter, før man er i midten af 30’erne. Opdages sygdommen hos yngre, kan der være tale om en mere aggressiv udgave af sygdommen (Juvenil marginal parodontitis), som kræver en ekstra ihærdig indsats med hensyn til mundhygiejne, hyppige kontroller hos tandlægen.og behandling med antibiotika. Desværre hjælper antibiotika ikke, hvis du som voksen får det konstateret. Så er det oftest et livslangt forløb hos din tandlæge.

FOREBYG PARODENTOSE MED JÆVNLIGE TANDLÆGEBESØG!

Opdages sygdommen i tide, kan den oftest behandles og komme under kontrol. Det er en af grundene til, at regelmæssig tandpleje er så vigtig.

Har du parodontose, tilbyder vi dig en paradentosebehandling og efterfølgende et løbende behandlingsprogram, der tilpasses til dit behov, og vi vil altid rådgive dig om din daglige tandpleje.

VI UNDERSØGER ALTID FOR PARODENTOSE VED DINE REGELMÆSSIGE UNDERSØGELSER

Vi er beliggende i Odder og hjælper også folk langvejs fra med bekæmpelse af parodontose – selvfølgelig mest i omegnen fra Beder, Malling og Samsø.

tandlaege, bente canter, paradentose
 
tandlaege, bente canter, paradentose
 
tandlaege, bente canter, paradoentose
 
 

VIL DU VIDE MERE?

Du er altid velkommen til at ringe til klinikken på:

Akut hjælp
Bestil tid
Find vej
Kontakt os